Wednesday, January 30, 2008

ΕΞΠΡΕΣ καταγγελία

"Από το χειμώνα του '04 παρουσιάζονται οι πρώτες καθυστερήσεις μισθών. Η συνταγή κλασική και πολυχρησιμοποιημένη: Αρχικά 15 μέρες, μετά ένας μήνας και τελικά έως το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς, δύο μήνες μέσα οι εργαζόμενοι. Ο λόγος; Η προσπάθεια επέκτασης της επιχείρησης με καινούργια κτίρια στην Κερατέα και η έναρξη της αποπληρωμής των δανείων που είχαν χρειαστεί για μια τέτοια επένδυση...

Πολύ ωραία επιχειρηματική λογική, δεν νομίζετε; Πληρώνουμε πρώτα τις τράπεζες, για να μην μας πάρουν το μαγαζί, και οι εργαζόμενοι... μόνιμα ριγμένοι. Την ίδια περίοδο, περίπου, ξεκινά μια διαδικασία περιορισμού του εργατικού δυναμικού, με "οικειοθελείς αποχωρήσεις", παραιτήσεις και απολύσεις. Ακόμα και σήμερα εκκρεμούν υποθέσεις στα δικαστήρια με πρώην εργαζόμενους της επιχείρησης που διεκδικούν αποζημιώσεις.

Η κατάσταση εξομαλύνθηκε για λίγο, από τον Απρίλιο του '06, έως το τέλος του έτους, επειδή οι τράπεζες υποχώρησαν για λίγο από τις νόμιμες απαιτήσεις τους. Με την έλευση όμως του '07, η κατάσταση επανήλθε στα τραγελαφικά των προηγούμενων ετών. Οι πληρωμές να καθυστερούν διαρκώς, η αβεβαιότητα να μεγαλώνει, ο επιχειρηματίας να εκμεταλλεύεται την ανοχή των εργαζομένων και να εξαντλεί την υπομονή τους.

Σημειώνουμε ότι η πλειονότητα όσων εργάζονται στην εφημερίδα, είναι παλιοί συνάδελφοι και στηρίζουν την επιχείρηση από φόβο μήπως κλείσει και μείνουν χωρίς δουλειά!!! Αποτέλεσμα, όμως, είναι η επιχείρηση να εκμεταλλεύεται αυτή την ανοχή και να "φεσώνει" τους εργαζόμενους ολοένα και περισσότερο.

Η κατάληξη είναι να έχουν υπάρξει μήνες, με πληρωμή ενός βδομαδιάτικου (!!!), ενώ τελευταία πράξη παραλογισμού η χορήγηση του 60% της εξόφλησης Νοεμβρίου 2007 στις ... 25 Ιανουαρίου 2008... και μετά από παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ.

Μιας και αναφέρθηκα στην ΕΣΗΕΑ, να πω ότι η τοποθέτησή της απέναντι στο πρόβλημα και στον εργοδότη είναι από διακριτική έως παρεξηγήσιμη, αφού συνέχεια δίνει παράταση ζωής, αντί να ασκήσει το μοχλό πίεσης που έχει στη διάθεσή της, δηλαδή την απεργία ή την επίσχεση εργασίας. Ας σημειωθεί ότι σε παρελθούσα συνέλευση της ένωσης, ενώ αρχικά το θέμα της εφημερίδας ήταν 3ο, ξαφνικά βρέθηκε 16ο προς συζήτηση, που φυσικά δεν έγινε ποτέ...

Επίσης, να τονίσουμε ότι ο εργοδότης ξέρει καλά από ποιους να φυλάγεται. Έτσι, τους τεχνικούς των πιεστηρίων της Κερατέας τους έχει πληρώσει - εξοφλήσει. Άρα δεν κινδυνεύει να μην βγει η εφημερίδα. Πρόκειται για μια ενέργεια που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, είναι ενήμερη η ΕΣΗΕΑ και φυσικά η ένωση των τεχνικών. Άλλωστε, ο πρόεδρός της εργάζεται στην εφημερίδα. Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει κάτι σάπιο στην εν λόγω εφημερίδα και πρέπει να αναδειχθεί. Μπορεί ο πολύς κόσμος να αγνοεί ακόμα και την ύπαρξη της εν λόγω εφημερίδας, όμως το γεγονός είναι ότι για τη διαδικασία απαξίωσης του ονόματός της, λιγότερο από όλους φταίνε οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους. Είναι φανερό ότι χωρίς πίεση, τέτοιοι επιχειρηματίες, όχι μόνο θα παραμένουν στο χώρο, αλλά και θα πληθαίνουν διαρκώς. Μακάρι, η ευρύτερη γνωστοποίηση αυτής της δυσμενούς κατάστασης να βοηθήσει στο να αφυπνιστεί ο χώρος πιο πολύ και να αντιδράσει μαζικά και όχι μεμονωμένα".

Η καταγγελία έφτασε σ’ εμάς από το ενημερωτικό δελτίο των Financial Crimes

1 comment:

Anonymous said...

Σήμερα στης 12/2/2008 οι εργαζόμενοι στην οικονομική εφημερίδα "ΕΞΠΡΕΣ", πλην τους πιεστάς, είναι απλήρωτοι 5 δεκαπενθήμερα και οδεύουν προς το 6ό........... ΑΙΣΧΟΣ !!! ?(κ.)? Καλοφωλια.
Τουλάχιστον αν αδυνατείτε να πληρώσετε να προβείτε επίσημα σε στάση πληρωμών και πτώχευση και όχι να ταλαιπωρείτε 300 οικογένειες καταυτόν τον ανήθικο τρόπο.