Friday, January 25, 2008

ΑπαρΕΤΙΤΑ αλληλέγγυοι

Παραθέτουμε τις δύο πιο πρόσφατες ανακοινώσεις από την ιστοσελίδα της Ένωσης Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής. Η μία αναφέρεται στις απολύσεις συναδέλφων τεχνικών από την τηλεόραση του ΣΚΑΙ TV και η άλλη «στις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στους εργαζόμενους των εταιρειών παραγωγής οπτικοακουστικού έργου που συνεργάζονται με την κρατική τηλεόραση». Στην ιστοσελίδα της ΕΣΗΕΑ δεν βρήκαμε κάποια πρόσφατα δημοσιευμένη σχετική ανακοίνωση (;). Να πούμε ότι και οι δύο ανακοινώσεις μεν προέρχονται από τους Τεχνικούς, αλλά παράλληλα και στις δύο διαφαίνονται και οι συνέπειες των πρακτικών της εργοδοσίας και για τους δημοσιογράφους καθώς και όλους τους υπόλοιπους που συνεισφέρουν στην παραγωγή δημοσιογραφικής ύλης. Δηλαδή μας αφορά όλους ανεξαιρέτως το ζήτημα!

Ακολουθούν οι ανακοινώσεις:

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ TV

24-01-2008

Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2008
Αρ. Πρωτ: 400

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Καταγγέλλουμε τις αντεργατικές, παράνομες αλλά και καταχρηστικές απολύσεις Συναδέλφων μας Τεχνικών της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ TV.

Οι διοικούντες την τηλεόραση του ΣΚΑΪ TV, που κατά τ’ άλλα νοιάζονται για τους εργαζόμενους (προφανώς, της υπόλοιπης Ελλάδας) και το περιβάλλον, για τους δικούς τους δεν δείχνουν καμία ευαισθησία και με το πρόσχημα των «περικοπών» και του «κλεισίματος» του προϋπολογισμού του 2008, προχώρησαν σε απολύσεις Τεχνικών, αφήνοντας σαφείς υπόνοιες ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες, με μοναδική επιδίωξη την δημιουργία κλίματος φόβου, και ανασφάλειας μεταξύ των εργαζομένων.
Η νέα τεχνολογία που επικαλείται η τηλεόραση του ΣΚΑΪ (δημοσιογράφοι που μοντάρουν μόνοι τους, «πολυμηχανήματα» που είναι δημοσιογράφοι, εικονολήπτες, ηχολήπτες και τεχνικοί ραδιοζεύξεων, διευθυντές φωτογραφίας που φωτίζουν, κάνουν ρύθμιση εικόνας και ταυτόχρονα χειρίζονται ρομποτικές κάμερες), αποτελεί κατάφωρη παραβίαση κάθε εργατικής και τηλεοπτικής νομοθεσίας.
Τακτική που επιτυγχάνεται δυστυχώς, λόγω της αδιαφορίας και της ανοχής του Τμήματος της Επιθεώρησης Εργασίας του Πειραιά, του οποίου η κωλυσιεργία, η αναβλητικότητα, και ο ελλιπής έλεγχος στις εργασιακές συνθήκες του συγκεκριμένου σταθμού, μας οδηγεί σε εύλογες σκέψεις.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ

Προειδοποιούμε και δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι η εργοδοτική αυθαιρεσία δεν θα περάσει

Θα αγωνιστούμε για την επαναπρόσληψη όλων των Συναδέλφων χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα

Τέλος, καλούμε, για ακόμα μία φορά, την Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, να απαιτήσει άμεσα από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα να ελέγχουν αν τηρούνται οι εργασιακοί νόμοι σε όλες τις επιχειρήσεις χωρίς καμία εξαίρεση.

για το ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΕΡΤ

22-01-2008

Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2008
Αρ. Πρωτ: 397

Προς:
Τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΟΣΠΕΡΤ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Σας θυμίζουμε για άλλη μια φορά τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στους εργαζόμενους των εταιρειών παραγωγής οπτικοακουστικού έργου που συνεργάζονται με την κρατική τηλεόραση.
Οι καταγγελίες, και μετά το 22ο Τακτικό Συνέδριο της ΠΟΣΠΕΡΤ πληθαίνουν, και η κατάσταση αντί να βελτιώνεται, χειροτερεύει.
Ζητάμε από την Ομοσπονδία να απευθύνει τα εξής ερωτήματα στην Διοίκηση της ΕΡΤ.

Με πόσες και ποιες εταιρείες παραγωγής οπτικοακουστικού έργου συνεργάζεται η κρατική τηλεόραση;

Τι διαδικασίες ακολουθούνται για την ανάθεση του έργου;

Τι προδιαγραφές και τι προϋποθέσεις απαιτούνται;

Υπάρχει μηχανισμός που ελέγχει αν όντως πληρούνται οι προϋποθέσεις ανάθεσης του έργου από την στιγμή που μια εταιρεία το αναλαμβάνει;

Οι εργαζόμενοι σ’ αυτές τις εταιρείες είναι ασφαλισμένοι στον οικείο ασφαλιστικό τους φορέα (Ι.Κ.Α.);

Οι εργαζόμενοι σ’ αυτές τις εταιρείες έχουν τα τυπικά προσόντα πουØ προϋποθέτει η νομοθεσία (άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ή τους προβλεπόμενους από τον νόμο τίτλους σπουδών);

Είναι αναγκαίο επιτέλους η Ομοσπονδία να διερευνήσει άμεσα αυτά τα θέματα προκειμένου να ελέγξει τον χώρο και τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στις εταιρείες παραγωγής οπτικοακουστικού έργου.

Η διαφύλαξη των συνθηκών εργασίας μας είναι καθήκον όλων μας, είτε ανήκουμε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο φορέα.

για το ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

No comments: