Thursday, June 12, 2008

Για το συνέδριο της ΠΟΕΣΥ

Από την παράταξη της ΕΣΠΗΤ, Παρατύπως :

Ο ΣΙΟΥΦΑΣ ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΣΩ ΠΟΡΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΕΣΥ

Με συνθήματα και το ξεδίπλωμα πανό, διακόπηκαν το απόγευμα της Παρασκευής 6 Ιουνίου οι εργασίες της πρώτης μέρας του συνεδρίου της ΠΟΕΣΥ που διεξήχθη στην Αθήνα. Αφορμή ήταν η παρουσία του προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα που θέλησε να απευθύνει χαιρετισμό αλλά κάτω από τις γενικές αποδοκιμασίες με την ιδιότητά του ως μέλους μιας κυβέρνησης που περνάει τις ασφα-ληστρικές μεταρρυθμίσεις, διέκοψε τον λόγο του και έφυγε φανερά ενοχλημένος.
Eπεισόδιο σημειώθηκε, όταν διαπιστώθηκε η ύπαρξη κουμπουροφόρου στην αίθουσα, που ακολούθως έγινε γνωστό ότι ήταν της φρουράς του Σιούφα και απομακρύνθηκε, μαζί του, υπό τις έντονες διαμαρτυρίες των παριστάμενων δημοσιογράφων.
Την πρωτοβουλία της παρέμβασης είχαν Τέσσερα σχήματα: «Ασύνταxτος Τύπος» (ΕΣΗΕΜΘ), «ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ – Αριστερή Πρωτοβουλία Εργαζόμενων Συντακτών» (ΕΣΠΗΤ), «Αριστερό Ριζοσπαστικό ΜΜΕτωπο» (ΕΣΗΕΑ), «Ενωτικός Συνδυασμός Financial Crimes» (ΕΣΗΕΑ), των οποίων το παράδειγμα ακολούθησαν και άλλοι συνάδελφοι που συμμετέχοντας στην παρέμβαση, ουσιαστικά έδιωξαν τον Σιούφα από την πίσω πόρτα, χαλώντας τις «παράτες» του απερχόμενου δ.σ. της ΠΟΕΣΥ.
Ξεδιπλώθηκαν τρία πανό, φωνάζονταν διαρκώς συνθήματα, και μετά από είκοσι λεπτά ο Σιούφας αποχώρησε. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν:
“ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΡΕΤΙΡΕ - ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΩΝ ΜΜΕ”,
“ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΌ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ-ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΠΕΤΡΑΛΙΑ”,
“ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΟ-ΝΑ ΡΙΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΤΟΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ”,
“ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΥΠΟΥ ΤΑΞΙΚΟ-ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ”


Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα δεν «έπαιξε» στα μέσα ενημέρωσης, αφού από την πρώτη στιγμή έπεσαν τηλέφωνα για να ειδοποιηθεί πρωτίστως η διοίκηση της ΕΡΤ (που κάλυπτε το θέμα με συμβασιούχο συνάδελφο δημοσιογράφο και ενοικιαζόμενο συνεργείο τεχνικών!) και δευτερευόντως όλοι οι υπόλοιποι διευθυντές των ιδιωτικών καναλιών να μην πουν και να μη δείξουν τίποτε.

Από την παράταξη της ΕΣΗΕΑ, Financial Crimes:

Εκλογικά ρίχτερ είχε το 5ο συνέδριο της ΠΟΕΣΥ και κατεδάφισε την απερχόμενη διοίκηση (Τσαλαπάτης), που σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια κατέβηκε σε κοινό ψηφοδέλτιο με την παράταξη της ΝΔ και του Σόμπολου.
Η μόνη συμβολή στο συνέδριο των ηττημένων συνεταίρων, ήταν να δημιουργούν χρονοβόρα διαδικαστικά προβλήματα (μέχρι να αποχωρήσουν) και φραστικές προβοκάτσιες, από τις οποίες οι Financial Crimes είχαν την τιμητική τους (ότι δήθεν προπηλάκισαν τον Σιούφα, είναι Γιωτόπουλοι, κλπ). Η έναρξη του συνεδρίου επεφύλασσε οδυνηρές εκπλήξεις στον πρόεδρο της Βουλής Δ.Σιούφα, όταν σύνεδροι από τους Financial Crimes, το Παρατύπως της ΕΣΠΗΤ, τον Ασύνταχτο Τύπο της
ΕΣΗΕΜΘ και το ΑρΜΜΕ, άνοιξαν τρία πανώ για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά και άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα. Ο Σιούφας αποχώρησε σαν βρεγμένη γάτα χωρίς να μπορέσει να μιλήσει και μαζί του και ο κουμπουροφόρος φρουρός του, αφού πρώτα έγινε αντιληπτό από συνέδρους ότι οπλοφορούσε και δημιουργήθηκε επεισόδιο. Αν έλειπαν από το συνέδριο και οι κοκορομαχίες των μεγάλων παρατάξεων της αριστεράς, τότε θα υπήρχαν και μεγαλύτερα περιθώρια ουσιαστικής συζήτησης, στην οποία πάντως πήραν μέρος και οι τρεις σύνεδροι των F.Crimes. Πέρασαν πάντως (και με τη δικιά μας συμβολή) αρκετά και σημαντικά ψηφίσματα,
όπως για ενίσχυση των απεργών του "επικοινωνία", ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, για την ευρωσυνθήκη, για αλληλεγγύη στους φοιτητές, για αρκετά εργασιακά θέματα, κλπ Στις εκλογές για το ΔΣ στηρίξαμε κριτικά, χωρίς συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο την "συσπείρωση Δούρειος Τύπος", για να "κλειδώσουμε" την ανατροπή της απερχόμενης διοίκησης. Στις εκλογές για το γενικό συμβούλιο οι Financial Crimes
συνεργάστηκαν με τις παρατάξεις που οργανώσαμε την υποδοχή Σιούφα,
κατεβάζοντας το ψηφοδέλτιο "ανεξάρτητη ριζοσπαστική παρέμβαση" που
έβγαλε δύο έδρες. Τον πρώτο ενάμιση χρόνο οι Μπάμπης Μπίκας (ΕΣΗΕΜΘ) και Νάσος Μπράτσος (ΕΣΗΕΑ) θα εκπροσωπήσουν το συνδυασμό στο γενικό συμβούλιο και τον επόμενο ενάμιση χρόνο, η Μ.Ευθυμιάτου (ΕΣΠΗΤ) και Γ.Αγγέλης (ΕΣΗΕΑ).Η επόμενη μέρα βρίσκει τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ με αρκετά προβλήματα, για τα οποία δεν δίνουμε περίοδο χάριτος στη νέα διοίκηση, απαιτώντας να κινητοποιηθεί άμεσα. Εμείς θα είμαστε εκεί που βρισκόμασταν πάντα, στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Από την παράταξη της ΕΣΗΕΑ, Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος

Η μεγάλη ανατροπή στην ΠΟΕΣΥ

Οι αγώνες, οι ψήφοι και η ενωτική βούληση εκατοντάδων συναδέλφων, μελών και αντιπροσώπων των σωματείων που μετέχουν στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), έπιασαν τόπο στο 5ο συνέδριο της Ομοσπονδίας,
άλλαξαν ριζικά τη διοίκησή της και έδωσαν εντολή για μια νέα πορεία της ΠΟΕΣΥ.

Το συνέδριο καταψήφισε το διοικητικό και οικονομικό απολογισμό της απερχόμενης συγκυβέρνησης Τσαλαπάτη-Σόμπολου. Στην εκλογή του νέου Δ.Σ της ΠΟΕΣΥ έπεσε και το τελευταίο φύλλο συκής. Οι συνέταιροι στην ΕΣΗΕΑ και στην ΠΟΕΣΥ συγκρότησαν κοινό ψηφοδέλτιο, ενώ ως τώρα υποκρίνονταν τους «διαφορετικούς»: Ο ένας έκανε τον «αντικυβερνητικό» και ο άλλος τον «αναμορφωτή», με τις καλές σχέσεις με την εξουσία, που θα προστάτευε τη συντεχνία. H παράταξη Τσαλαπάτη, όμως, δεν διεσώθη, δεν εξέλεξε κανένα στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Ετσι ο Δημ. Τσαλαπάτης δεν μένει πια εδώ. Η κοινή εμφάνιση του με τον Πάνο Σόμπολο δεν έφερε κανένα απολύτως αποτέλεσμα για την επιβίωση της συμμαχίας
τους. Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος φρόντισε για την εκλογή τριών «δικών του» και με το περίσσευμα των 3 ψήφων του, πριμοδότησε τη «Μαχόμενη Δημοσιογραφία» για να καταφέρει να εκλέξει κι αυτή μέλος στο Δ.Σ. Η παράταξη που δέχτηκε τη χορηγία από τα δεξιά θα ‘πρεπε να κοκκινίζει.

Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ που αποτελεί τον κορμό της νέας πλειοψηφίας επιδίωξε και πέτυχε την ευρύτερη δυνατή ενότητα στη βάση καθαρών προγραμματικών στόχων, και το κατάφερε. Το ψηφοδέλτιο
της, που αναδείχτηκε πρώτο στην εκλογή του Δ.Σ., υποστηρίχτηκε από τους Financial Crimes και το σχήμα «Παρατύπως» της ΕΣΠΗΤ, ενώ συνεργαστήκαμε και για την
εκλογή άξιων και δοκιμασμένων συναδέλφων σε όλα τα όργανα της Ομοσπονδίας.

Δύο ψηφίσματα από το συνέδριο της ΠΟΕΣΥ:


AΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Οι εργαζόμενοι συντάκτες συνεχίζουμε τον αγώνα
για την κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου

Η κυβέρνηση με το αντεργατικό αντι-ασφαλιστικό έκτρωμα που ψήφισε αγνοώντας τη θέληση όλων των εργαζόμενων, όπως αυτή εκφράστηκε με τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις του προηγούμενου χειμώνα, νομίζει πως «έκλεισε» το μέτωπο του ασφαλιστικού. Επιδίωξε να εξαπλώσει σε ακόμη μεγαλύτερη κλίμακα την ανασφάλεια και τη φτώχεια, και να εξυπηρετήσει τα πολυεθνικά αρπακτικά της ιδιωτικής ασφάλισης. Έσπειρε όμως θύελλες με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, με τη μείωση των συντάξεων, με τους δυσμενείς όρους για τις εργαζόμενες μητέρες με ανήλικα, με τη δήμευση του 10% από την είσπραξη του αγγελιοσήμου κλπ.

Ο σύνεδροι του 5ου Τακτικού Συνεδρίου της ΠΟΕΣΥ δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι ο νόμος-έκτρωμα – συνέχεια της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και υπό τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης- που αποσκοπεί στο οριστικό ξεθεμελίωμα της πλήρους δημόσιας δωρεάν καθολικής κοινωνικής ασφάλισης, θα μας βρει απέναντι.

Η βούλησή μας είναι όχι μόνο η υπεράσπιση, αλλά και η διεύρυνση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων. Η εντολή του Συνεδρίου μας προς την επόμενη Διοίκηση της ΠΟΕΣΥ είναι σαφής και ξεκάθαρη: από αύριο κιόλας να εκπονήσει σχέδιο ανατροπής του νόμου Πετραλιά. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί. Αίτημά μας είναι η κατάργηση του ασφα-ληστρικού νόμου.

Διεκδικούμε Ενιαίο Ταμείο για όλους τους εργαζόμενους στον Τύπο. Με ουσιαστική ενοποίηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων προς τα πάνω, κάτι που θα εξασφαλίζεται με τις εξής προϋποθέσεις: 1. Μείωση εισφορών των εργαζομένων, περιστολή της εισφοροδιαφυγής και πάταξη της εισφοροκλοπής,

2. Ριζική βελτίωση παροχών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, μείωση ορίων συνταξιοδότησης, γενναία αύξηση συντάξεων (κύριας και επικουρικής),

3. Κατάργηση της διάκρισης ανάμεσα σε Παλιούς και Νέους Ασφαλισμένους, ενιαία ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους, ένταξη στο Ενιαίο Ταμείο, όλων των εργαζομένων στον Τύπο ΜΜΕ (και αυτών που τώρα είναι σε ΙΚΑ-ΤΕΒΕ, αλλά και των εργαζόμενων στα ενημερωτικά portals),

4. Απομάκρυνση αποθεματικών από το χρηματιστηριακό τζόγο,

5. Άμεση επίλυση του τεράστιου προβλήματος στον έλεγχο απόδοσης του αγγελιοσήμου.

Χωρίς οποιαδήποτε από αυτές τις προϋποθέσεις, κάθε ενοποίηση θα σημάνει ισοπέδωση των όποιων υφιστάμενων ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας. Δεν θα ανεχτούμε καμία ενοποίηση που θα θίγει κατακτήσεις και δικαιώματα.

Μέλημά μας ο κοινός αγώνας με όλους τους κλάδους εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης (κι όλους τους εργαζόμενους σε όλη τη χώρα), και η με κάθε τρόπο ανατροπή του όταν η κυβέρνηση στην πράξη θα επιχειρήσει να διαλύσει τα Ταμεία. Η ΠΟΕΣΥ καλείται να οργανώσει τον αγώνα για το μπλοκάρισμα του νόμου σε κάθε στιγμή που θα επιχειρηθεί η εφαρμογή του. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο σε συνεργασία με το Γενικό Συμβούλιο και τις Ενώσεις Συντακτών να συντονίσει τον αγώνα με όλα τα σωματεία του κλάδου των ΜΜΕ (δημοσιογράφους, τεχνικούς, υπαλλήλους) για κοινό μέτωπο και κοινά μέτρα ενάντια στην υλοποίηση του «ΕΤΑΠ-ΜΜΕ».

Με την οργάνωση συνελεύσεων σε όλους τους χώρους δουλειάς, την εκπόνηση απεργιακού προγράμματος δράσης και την εξαγγελία προειδοποιητικής 24ωρης απεργίας στις αρχές Ιουλίου, στα πλαίσια αυτού.

Ακόμα να συντονίσει τις αναγκαίες δράσεις με το υπόλοιπο εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα, που πλήττεται βάναυσα από τις ρυθμίσεις του νέου νόμου.

Σε αυτόν τον αγώνα, βοηθητικός ΜΟΝΟ μπορεί να είναι ο δικαστικός δρόμος.

Ο αντιασφαλιστικός ΜΠΟΡΕΙ να γίνει ο δεύτερος νόμος στη Μεταπολίτευση, που υπό το βάρος των λαϊκών αγώνων αποσύρεται και πετάγεται στα σκουπίδια.

Ψήφισμα για τις ιδιωτικοποιήσεις

Κάτω τα χέρια από τον ΟΤΕ και τα Λιμάνια

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, προωθεί με γρήγορους ρυθμούς το ξεπούλημα του ΟΤΕ και των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, στην Deutche Telecom και σε «ξένους επενδυτές» αντίστοιχα. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση του Καραμανλή θέλει να παραδώσει στα αρπακτικά της αγοράς δύο εκλεκτά «φιλέτα» της δημόσιας περιουσίας, και να διαλύσει ταυτόχρονα τις εργασιακές σχέσεις των εργαζόμενων.

Οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ και στα Λιμάνια βρίσκονται σε κινητοποιήσεις όλο το τελευταίο διάστημα, και κλιμακώνουν τις απεργίες τους, για να αποτρέψουν το παραπέρα ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και να υπερασπίσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα. Έχουνε την δύναμη να νικήσουν. Οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ έριξαν το ’93 την κυβέρνηση του Μητσοτάκη και οι εργαζόμενοι στα Λιμάνια απέτρεψαν την ιδιωτικοποίηση τους πριν δύο χρόνια από τον Κεφαλογιάννη.

Είμαστε στο πλευρό τους. Γιατί η ιδιωτικοποίηση θα σημάνει ακριβότερες υπηρεσίες για όλους τους εργαζόμενους. Αλλά και γιατί η νίκη τους θα είναι νίκη για όλους τους εργαζόμενους απέναντι σε μία κυβέρνηση που θέλει να παραδώσει μετά τα Ταμεία μας και όλη τη δημόσια περιουσία στους πλούσιους φίλους της.

Συμπαραστεκόμαστε στους εργαζόμενους του ΟΤΕ και των Λιμανιών. Ζητάμε από όλα τα σωματεία, τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, να στηρίξουν τον αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Με ψηφίσματα, οικονομική ενίσχυση του αγώνα, κάλεσμα σε απεργούς να μιλήσουν στους χώρους, με κάλεσμα κινητοποιήσεων στο πλευρό τους. Ζητάμε από τα συνδικάτα να μπουν μπροστά και να συντονίσουν όλους του κλάδους που δίνουν μάχη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις.

No comments: