Friday, November 30, 2007

Σίγουρα πρέπει να μεταναστεύσουμε…

Τον Απρίλιο του 2006 κατά την ετήσια σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (EFJ) υιοθετήθηκε η ακόλουθη Χάρτα για τα δικαιώματα των αυτοαπασχολούμενων δημοσιογράφων

Χάρτα freelance δικαιωμάτων Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (EFJ)
10/04/2006

Προοίμιο

Οι Freelances (=αυτοαπασχολούμενοι) είναι οι πιο ευάλωτοι εργαζόμενοι στον κλάδο των ΜΜΕ. Αυτή η Χάρτα συνιστά ζωτικό εργαλείο στην καμπάνια της EFJ για βελτιωμένη νομική προστασία των αυτοαπασχολούμενων δημοσιογράφων.

1. Κάθε αυτοαπασχολούμενος έχει το δικαίωμα να οργανωθεί σε σωματείο και με συλλογική δουλειά να προσπαθήσει να βελτιώσει την κατάσταση για τους αυτοαπασχολούμενους και άλλους δημοσιογράφους. Οι αυτοαπασχολούμενοι και τα σωματεία τους θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να παρέχουν υπηρεσίες για να ενισχύσουν την αλληλεγγύη μεταξύ των αυτοαπασχολούμενων και ανάμεσα στους αυτοαπασχολούμενους και το μόνιμο προσωπικό, όπως συστάσεις για αμοιβές και συλλογική διαπραγμάτευση.

2. Κάθε αυτοαπασχολούμενος πρέπει να έχει τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με έναν υπάλληλο, το ίδιο δικαίωμα αναζήτησης πληροφοριών, προστασίας των πηγών, να τηρεί τα ηθικά στάνταρτ.

3. Κάθε αυτοαπασχολούμενος έχει δικαίωμα σε γραπτή σύμβαση. Κάθε αυτοαπασχολούμενος έχει το δικαίωμα να αντιμετωπίζεται ως ίσος εταίρος στις διαπραγματεύσεις.

4. Κάθε αυτοαπασχολούμενος διατηρεί τα συγγραφικά του/της δικαιώματα. Όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να έχουν ακλόνητα ηθικά δικαιώματα. Οι αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να έχουν το δικαίωμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης αναφορικά με τα συγγραφικά τους δικαιώματα.

5. Κάθε αυτοαπασχολούμενος έχει το δικαίωμα να επιλέγει την πιο αρμόζουσα για τον/την ίδια μέθοδο freelancing. Η ψευδής ή αναγκαστική αυτοαπασχόληση που είναι οικονομικά εξαρτημένη πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μισθωτή εργασία και θα λάβει όλα καταστατικά δικαιώματα και οφέλη.

6. Κάθε αυτοαπασχολούμενος πρέπει να έχει το δικαίωμα ίσης προστασίας των θεσμών κοινωνικής ασφάλισης με ίσους όρους όπως οι μισθωτοί, όπως:

α) άδεια ασθενείας

β) σύνταξη

γ) επίδομα ανεργίας

δ) επίδομα μητρότητας/πατρότητας ίσο με του μισθωτού. Αυτό μπορεί να καθοριστεί διαφορετικά ανάλογα με τις εθνικές συνθήκες.

7. Κάθε αυτοαπασχολούμενος έχει το δικαίωμα της ίσης μεταχείρισης και αξιοπρεπών αμοιβών ώστε να μην πλήττει τις θέσεις του μόνιμου προσωπικού παρέχοντας φτηνή εργασία. Αυτό περιλαμβάνει το δικαίωμα -όταν στέλνεται σε επικίνδυνες αποστολές- να λαμβάνει την ίδια εκπαίδευση, εγγυήσεις και ασφάλεια όπως οι μισθωτοί που είναι στην ίδια κατάσταση.

Αυτή η Χάρτα υιοθετήθηκε από την Ετήσια Συνάντηση της EFJ στο Bled, 6-9 Απριλίου 2006. Για το κείμενο στα αγγλικά, εδώ.

Μέλη της EFJ στην Ελλάδα είναι οι: ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΠΗΤ


Τα κριτήρια εγγραφής στην Ένωση Συντακτών Κύπρου

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΛΟΥΣ

Μέλος της Ένωσης Συντακτών μπορεί να γίνει οποιοδήποτε πρόσωπο, ανεξάρτητα από φυλή, φύλο, εθνικότητα, υπηκοότητα ή θρήσκευμα, το οποίο, λαμβανομένων υπόψη των προνοιών της παραγράφου 5:,

(α) Εργάζεται κατά κύριον επάγγελμα σε εφημερίδα ή περιοδικό εκδιδόμενα στη Κύπρο κατά τακτά χρονικά διαστήματα, πρακτορείο ειδήσεων με έδρα την Κύπρο, ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό επαγγελματικού επιπέδου, ο οποίος λειτουργεί στην Κύπρο, ή ως ανταποκριτής στο εξωτερικό Κυπριακού Μέσου Ενημέρωσης ως ανωτέρω περιγραφομένου.

(β) Απασχολείται στη σύνταξη, διόρθωση ή επιμέλεια δημοσιογραφικής ύλης ως επαγγελματίας δημοσιογράφος ή στη λήψη και αποτύπωση με φωτογραφίες και κινηματογραφικές εικόνες γεγονότων ως επαγγελματίας φωτορεπόρτερ ή κινηματογραφιστής.

(γ) Εξασφαλίζει το κύριο βιοποριστικό εισόδημα του από την ως άνω περιγραφόμενη εργασία του.

(δ) Κατέχει απολυτήριο Σχολής Μέσης Παιδείας καθώς και οποιαδήποτε ακαδημαϊκά ή άλλα προσόντα η Ένωση κατά καιρούς ήθελε καθορίσει με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης. Νοείται ότι ο καθορισμός επιπρόσθετων προσόντων δεν επηρεάζει την ιδιότητα υφιστάμενου μέλους.

(ε) Εργάζεται ως φωτορεπόρτερ και κινηματογραφιστής και έχει την επαγγελματική κατάρτιση και υπηρεσία τουλάχιστον ενός έτους. Νοείται ότι ο καθορισμός επιπρόσθετων προσόντων δεν επηρεάζει την ιδιότητα υφιστάμενου μέλους.

(στ) Δεν βρίσκεται σε ηλικία συνταξιοδότησης.

(ζ) Εργάζεται με βάση τις πρόνοιες της Συλλογικής Σύμβασης της Ενωσης Συντακτών Κύπρου ή οποιωνδήποτε Συμφωνιών επιτυγχάνει η Ενωση Συντακτών ή δεσμεύεται να διεκδικήσει ρύθμιση των όρων απασχόλησης του στα πλαίσια των τέτοιων Συμβάσεων και Συμφωνιών.

(η) Έχει επαρκή γνώση του Καταστατικού και του Κώδικα Δεοντολογίας της Ένωσης Συντακτών που είναι ενσωματωμένα στο Καταστατικό και δεσμεύεται να τα σέβεται και να τηρεί.

(θ) Δεν έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης για αδίκημα ατιμωτικής φύσης, που, κατά την κρίση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης, το καθιστά ακατάλληλο να γίνει μέλος.

(ι) Είναι πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας ή ομογενής ή, σε περίπτωση άλλου μη Κύπριου πολίτη, κατέχει άδεια της αρμόδιας Αρχής για εργασία στην Κύπρο και με επιφύλαξη του άρθρου αυτού, έχει τουλάχιστο ένα χρόνο συνεχούς και πλήρους απασχόλησης σε Μ.Μ.Ε. στη νήσο.

1 comment:

Anonymous said...

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν η ΕΣΗΕΑ είναι μέλος κι έχει υπογράψει την ΧΑΡΤΑ της EFJ, τότε είναι ανακόλουθη, γιατί άλλα πράτει σε σχέση με αυτά που υπογράφει και πρέπει να την καταγγείλουμε ΑΜΕΣΑ.