Thursday, November 29, 2007

Πάρτε θέση

Κοινοποίηση:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ, mailto:%20contact@dimosiografia.gr

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ-ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ, activemedia07@yahoo.gr

ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ, mail@mediafront.gr

ΚINHΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΔΗΜ/ΦΩΝ, newsmedia@mailbox.gr

FINANCIAL CRIMES, financial.crimes@hol.gr

Η Πρωτοβουλία Εργαζομένων στον Τύπο και στα ΜΜΕ με Αναγκαστική Υπαγωγή στο Δελτίο Παροχής (Δ.Π.Υ.) για τη Δημιουργία Σωματείου,

επιθυμεί να πληροφορηθεί ποια είναι η επίσημη θέση των παρατάξεων σας αναφορικά με την ένταξη στην ΕΣΗΕΑ των συναδέλφων δημοσιογράφων - κρυφών μισθωτών οι οποίοι αναγκάζονται σε υπαγωγή είτε στο ΤΕΒΕ, είτε στο ΙΚΑ.

Η απάντησή σας θα αναρτηθεί στο blog της Πρωτοβουλίας:

http://mme-gia-somateio.blogspot.com


Η πρώτη απάντηση ήρθε από τον Νάσο Μπράτσο εκ μέρους των Financial Crimes:

Όπως προκύπτει από δημοσιεύματα στην εφημερίδα μας (τεύχος νο 15 το 2004, άρθρο για το συνδικάτο Τύπου, το πρόσφατο τεύχος νο 32 και το ειδικό απεργιακό μονόφυλλο, τεύχος 33 της 27ης Νοέμβρη) είμαστε υπέρ της ένταξης όλων των συναδέλφων, τόσο όσων έχουν μπλοκάκια, όσο και αυτών που είναι σε μισθολόγιο, αλλά δεν συγκεντρώνουν τις άλλες
προϋποθέσεις (είτε χρόνου, είτε πλήρους απασχόλησης και αντίστοιχης αμοιβής) που προβλέπει το αναχρονιστικό καταστατικό της ΕΣΗΕΑ. Ακόμα και όταν υπάρχουν μπλοκάκια διεκδικούμε οι κρατήσεις τους να γίνονται και να αναγνωρίζονται από το ΤΣΠΕΑΘ, διότι δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ότι πρέπει να τιμωρούνται οι εργαζόμενοι με την ένταξη της δημοσιογραφικής δουλειάς στο ΤΕΒΕ. Άλλωστε μόλις στις 28 Νοέμβρη 2007, μέλη μας
κατέθεσαν σε δικαστήριο, σαν μάρτυρες υπέρ εργαζομένων που διεκδικούσαν την μετατροπή των συμβάσεων έργου σε συμβάσεις εργασίας. Στεκόμαστε στο πλευρό της πρωτοβουλίας σας για πλήρη εργασιακά δικαιώματα και κατάργηση του φαινομένου των εργαζομένων
πολλών ταχυτήτων.

(Για τις σημαντικές δίκες που αναφέρονται στην απάντηση του κ. Μπράτσου μπορείτε να ενημερωθείτε εκτενώς στην ιστοσελίδα της παράταξης http://financialcrimesnews.blogspot.com/)

Η απάντηση του Δημήτρη Τρίμη εκ μέρους της Συσπείρωσης Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος (http://www.activemedia.gr)

Όπως έχουμε σημειώσει και στο πρόγραμμα της "Συσπείρωσης Δημοσιογράφων - Δούρειος Τύπος" η μάχη εναντίον του διογκούμενου καθεστώτος υποχρεωτικής εργασίας με ΔΠΥ (καθεστώς που επιβάλλουν οι εργοδότες των ΜΜΕ αξιοποιώντας σχετικούς νεοφιλελεύθερους νόμους, που σταδιακά διαβρώνουν την τυπική μισθωτή εργασία), είναι για μας πρώτης προτεραιότητας.

Το 2005 καταφέραμε ως παράταξη να περάσουμε στο επίσημο κείμενο της καταγγελίας των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ με τις εργοδοτικές οργανώσεις (ΕΙΗΕΑ, ΕΙΤΗΣΕΕ και ΕΙΡΑ) σαφείς διεκδικήσεις για τον ριζικό περιορισμό του "μπλοκακίου" στις επιχειρήσεις Τύπου και ΜΜΕ (πλαφόν απασχολουμένων με ΔΠΥ -5% του συνόλου των δημοσιογράφων- ανά επιχείρηση και υποχρεωτική τους ένταξη στο μισθολόγιο μετά από διάστημα λίγων μηνών). Αυτό και άλλα ζωτικής σημασίας θέματα δυστυχώς έμειναν στα χαρτιά με την ευθύνη της συγκυβέρνησης Σόμπολου - Τσαλαπάτη.
Παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα από κείμενο της "ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ" (21/12/2005) με το οποίο διαχωρίζαμε τη θέση μας από την πλειοψηφία του Δ.Σ. όταν διαφάνηκε ότι η διεκδίκηση μιας σοβαρής και δίκαιης ΣΣΕ με τους ιδιοκτήτες των εφημερίδων είχε "πουληθεί":
"Στη διαπραγμάτευση για τη φετινή ΣΣΕ των δημοσιογράφων η παράταξή μας επιμένει σε τρεις βασικές κατευθύνσεις:1. Διαπραγματευόμαστε Σύμβαση μαζί με τους συναδέλφους της ΕΠΗΕΑ και ΕΤΗΠΤΑ. Η ενότητα του κλάδου είναι προϋπόθεση για να έχουμε επιτυχία σε μια αντιπαράθεση που προβλέπεται εξαιρετικά δύσκολη.2. Διεκδικούμε ουσιαστική οικονομική βελτίωση των αποδοχών μας. Απορρίπτουμε κάθε πρόταση που οδηγεί σε μείωση μισθών ή σε πάγωμα των αποδοχών, όπως αυτές που εκφράστηκαν από την εργοδοσία στην πρώτη συνάντηση μεταξύ ΕΣΗΕΑ και ΕΙΗΕΑ. Ουσιαστική βελτίωση των μισθών σημαίνει: προστασία από τον πληθωρισμό, προστασία από την πραγματική αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή, διεκδίκηση μεριδίου από την αύξηση της παραγωγικότητας και από την αύξηση στην τιμή των εφημερίδων, ποσοστό σύγκλισης με τον Μ.Ο των αμοιβών της Ευρώπης των 15 χωρών. 3. Απαιτούμε συγκεκριμένα μέτρα προστασίας από τις απολύσεις και αντιστροφή της γενικευμένης τάσης «ελαστικοποίησης» των εργασιακών σχέσεων.
Δηλώνουμε ότι υπάρχουν πολλά άλλα δίκαια και ώριμα αιτήματα των εργαζομένων στον κλάδο. Σε καμία όμως περίπτωση δεν θα δεχτούμε Σύμβαση που δεν θα καλύπτει τα τρία κεντρικά ζητήματα που αναφέραμε πιο πάνω.".

Τα υπόλοιπα σας είναι γνωστά. Κάθε πέρσι και καλύτερα. Η ΕΣΗΕΑ φέτος γίνεται ακόμα αυστηρότερη στις εγγραφές νέων μελών ως προς τον χρόνο προϋπηρεσίας που δούλεψαν οι νέοι δημοσιογράφοι υποχρεωτικά με ΔΠΥ. Και το Καταστατικό δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει όσο η πλειοψηφία των παρατάξεων Σόμπολου - Τσαλαπάτη, της βαθιάς συντεχνίας δηλαδή, συνεχίζει να κυριαρχεί.

Σας είναι, υποθέτω, γνωστό ότι η εγγραφή στην ΕΣΗΕΑ είναι προϋπόθεση για την ασφάλιση στον ΕΔΟΕΑΠ -το Ταμείο Υγείας των δημοσιογράφων, του διοικητικού προσωπικού και των ίδιων των αφεντικών- και αυτή η "πρωτότυπη" κατάσταση είναι η αιτία που εμποδίζει την άμεση ένταξη των νέων δημοσιογράφων στο σωματείο τους. Για να καταλάβετε καλύτερα τι εννοώ, δείτε τι γίνεται γενικά στον συνδικαλισμό και τι γίνεται με την ΕΣΗΕΑ. Ενώ σε άλλους κλάδους που δεν συνδέεται η συμμετοχή στο σωματείο με την κοινωνική ασφάλιση, δεν πηγαίνει πρακτικά κανένας να εγγραφεί (λόγω απαξίωσης των συνδικάτων, λόγω κινητικότητας και προσωρινότητας στην εργασία ή, απλώς, φόβου), στην ΕΣΗΕΑ τα υποψήφια μέλη επιθυμούν να εγγραφούν, αλλά "τρώνε πόρτα" (ώστε ο ΕΔΟΕΑΠ στον οποίο θα πρέπει να ασφαλιστούν να μοιράζει σε λιγότερους ασφαλισμένους τις υγειονομικές υπηρεσίες του και τις επικουρικές του συντάξεις). Σημειώνω ότι τους μισθωτούς και ασφαλισμένους χρόνια στο ΤΣΠΕΑΘ συναδέλφους φωτορεπόρτερ και υλατζήδες - γραφίστες των εφημερίδων, η βαθιά συντεχνία τους απορρίπτει κυνικά.

Βάλτε κάτω όλα τα δεδομένα που συγκροτούν το "πρωτότυπο" σύστημα των Ταμείων του Τύπου (δηλαδή του "αγγελιοσήμου") και χαράξτε τη δική σας πορεία συνάντησης με τις προγραμματικές θέσεις και τη δράση της "ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ - ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ" ), χωρίς αυταπάτες και άλματα στο κενό

Προσέξτε τώρα ορισμένα άλλα στοιχεία που συγκροτούν το "πρωτότυπο" και αντιφατικό καθεστώς των δημοσιογράφων, μέσα στη γενική "κουρελού" του εργασιακού ασφαλιστικού συστήματος της χώρας:
1. Ο εργοδότης δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ για ασφάλιση σε όποιον δημοσιογράφο απασχολεί με ΔΠΥ (είτε είναι νέος στο επάγγελμα, είτε είναι ήδη στην ΕΣΗΕΑ και έχει ένσημα ΤΣΠΕΑΘ και περίθαλψη στον ΕΔΟΕΑΠ). Το δε ήδη μέλος της ΕΣΗΕΑ που έχει προφανώς ένσημα στο ΤΣΠΕΑΘ και απασχολείται με ΔΠΥ, είτε απαλλάσσεται από εισφορές εφόσον παράλληλα ανήκει σε κάποιο μισθολόγιο άλλης επιχείρησης ΜΜΕ (πολυαπασχόληση), είτε υποχρεούται να πληρώνει μόνος του εισφορές στο ΤΣΠΕΑΘ. Οι υπόλοιποι δημοσιογράφοι θα "αυτασφαλίζονται" υποχρεωτικά στο ΤΕΒΕ ή αν έχουν ένσημα ΙΚΑ θα μπορούν να συνεχίσουν να ασφαλίζονται εκεί έστω και με ΔΠΥ με εισφορές εργοδότη και δικές τους στο ΙΚΑ. Είδατε τι φτηνά τι βγάζουν οι εργοδότες;
2. Ο εργοδότης πληρώνει μόνο ΤΣΠΕΑΘ (περίπου 7,5% επί του μεικτού μισθού) και ΙΚΑ (κάπου 10% επί του μεικτού μισθού) για τον κλάδο υγείας του δημοσιογράφου που εντάσσει στο μισθολόγιο, ο οποίος όμως δεν είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ
3. Ο εργοδότης δεν πληρώνει ούτε σεντς στον ΕΔΟΕΑΠ για την ασφάλιση του μισθωτού δημοσιογράφου του που βεβαίως είναι και μέλος στην στην ΕΣΗΕΑ..

Απ' την άλλη πλευρά ο εργαζόμενος δημοσιογράφος επιθυμεί εδώ και τώρα ένταξη στο μισθολόγιο (δηλαδή ασφάλιση ΤΣΠΕΑΘ με 8,5% επί του μεικτού μισθού του εισφορά), άμεση εγγραφή στην ΕΣΗΕΑ και συνεπώς ασφάλιση στον ΕΔΟΕΑΠ (με μόνο 3% επί του μεικτού μισθού του εισφορά και όχι 10% για τον κλάδο υγείας και της χειρότερες υπηρεσίες του ΙΚΑ)

2 comments:

Anonymous said...

O Μαγγίνας διόρισε την κόρη στον ΟΤΕ με ένα μισθό νααααα. Δείτε εδώ:
http://e8nos.blogspot.com

ANDREAS KATSIKOUDIS said...

Οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι μέλη της ΕΣΗΕΑ θα έπρεπε να πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις!

Είναι οι πρώτοι που θίγονται από την επισφαλή και χαμηλόμισθη εργασία τόσο πολλών δημοσιογράφων που είναι απ΄έξω...

Ειδικά αυτοί που εργάζονται στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ είναι σαν να μην υπάρχουν!