Friday, November 30, 2007

Μάλλον πρέπει να μεταναστεύσουμε μαζικά

Ακολουθούν αποσπάσματα από την ιστοσελίδα της

Εθνικής Ένωσης Δημοσιογράφων Βρετανίας και Ιρλανδίας (NUJ)

http://www.nuj.org.uk

Εάν είσαι δημοσιογράφος στη Βρετανία ή την Ιρλανδία –ή δημοσιογράφος από αυτές τις χώρες που εργάζεται στο εξωτερικό- η ΕΕΔ (NUJ) είναι το μοναδικό σωματείο που θα προστατεύσει τα συμφέροντά σου.

Συγκαταλεγόμαστε στα μεγαλύτερα και καλύτερα εδραιωμένα δημοσιογραφικά σωματεία στον κόσμο με 35.000 μέλη. Αυτά τα μέλη καλύπτουν όλο το φάσμα της δημοσιογραφικής εργασίας –μόνιμο προσωπικό και freelance, συντάκτες και ρεπόρτερ, αρχισυντάκτες και επιμελητές ύλης, φωτογράφους και σκιτσογράφους, που εργάζονται σε εκπομπές, εφημερίδες, εκδόσεις, στο διαδίκτυο και στις δημόσιες σχέσεις.

Το σωματείο ιδρύθηκε το 1907 και έχει έκτοτε αγωνιστεί για τους δημοσιογράφους, τα έσοδα και τις συνθήκες εργασίας τους, τα εργατικά τους δικαιώματα και την επαγγελματική τους ελευθερία.

Το NUJ έχει τιμήσει αυτές τις αξίες εν καιρώ ειρήνης και πολέμου, ανάπτυξης και ύφεσης. Παρά τις επιθέσεις στη Βρετανία εναντίον των συνδικάτων και των ανεξάρτητων δημοσιογράφων, παρά την υποτιθέμενη πτώση στη δημόσια εκτίμηση της εργασίας των μελών μας, ακμάζουμε.

Ο αριθμός των μελών του NUJ ανεβαίνει σταθερά τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Είμαστε το σωματείο του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος.


Απόσπασμα από το καταστατικό:

(c) Μόνιμο δημοσιογραφικό προσωπικό και freelanses μαζί: Στα μέλη του NUJ συμπεριλαμβάνονται τόσο υπάλληλοι όσο και αυτοαπασχολούμενοι. Και οι δύο ομάδες έχουν κοινό συμφέρον την προώθηση της δημοσιογραφίας υψηλών στάνταρτ και την υπεράσπιση της ασφάλειας στην εργασία και στα επίπεδα αμοιβών που προσφέρονται στη βιομηχανία. Τα μέλη οφείλουν:

(i) όταν ανατίθεται εντολή για freelances, να προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι η πληρωμή που προσφέρεται δεν είναι χαμηλότερη από τα κατώτερα όρια που προτείνει το NUJ, ότι η πληρωμή αποδίδεται πάραυτα κατόπιν απόδειξης αντιγράφου και ότι τα freelance μέλη είναι σε θέση να διαπραγματευτούν όπως αρμόζει για τις κρατήσεις copyright και ηθικών δικαιωμάτων.
(ii) όταν ανατίθεται εντολή για freelances, να έχουν επίγνωση των πιο πρόσφατων λεπτομερών συμβουλών που εκδίδει το NUJ.

(iii) να συνεργάζονται με άλλα μέλη με σκοπό να βελτιώσουν τα ποσοστά πληρωμής και να ενισχύσουν τα δικαιώματα που απολαμβάνουν γενικά οι freelances στη βιομηχανία. Επιπλέον, το μόνιμο προσωπικό οφείλει να μην αναλαμβάνει εργασία freelance πέραν της τακτικής του εργασίας (‘moonlighting’) αν αυτό αποστερεί άμεσα την εργασία από ένα freelance ή άνεργο μέλος. Τα μέλη freelance οφείλουν να υποστηρίζουν το μόνιμο προσωπικό όταν αναλαμβάνει δράση με το να μην αναλαμβάνουν εργασία που θα μείωνε την ισχύ αυτής της βιομηχανικής δράσης. Οι μόνιμοι ρεπόρτερ σε τοπικές εφημερίδες μπορούν να πουλούν σε άλλους ειδησεογραφικούς οργανισμούς κάθε αποκλειστικό κομμάτι που παράγουν οι ίδιοι και δεν έχει καλυφθεί από freelances.

No comments: