Tuesday, April 8, 2008

Γενική Διέλευση

Ακολουθεί η προκήρυξη που διακινήσαμε στη σημερινή Γενική Συνέλευση, αύριο θα ενημερώσουμε και για το τι εκτυλίχθηκε σε αυτήν την παρωδία δημοκρατικών διαδικασιών...



ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΩΡΑ Η ΕΣΗΕΑ

ΠΑΡΤΕ ΘΕΣΗ- Η ΣΙΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΗ

Σήμερα, 8 Απριλίου, πραγματοποιείται –επιτέλους- γενική συνέλευση της ΕΣΗΕΑ.

Το «συνδικαλιστικό» όργανο των δημοσιογράφων μόνο κατ’ ευφημισμό μπορεί να εμφανίζεται ως τέτοιο. Ποια υπεράσπιση, ποιων κεκτημένων;

Όπως ξέρετε συνάδελφοι, η ΕΣΗΕΑ, η οποία υποκριτικά καταδικάζει τη μαύρη εργασία σε άλλους κλάδους, εξακολουθεί να αποκλείει βάσει καταστατικού από τους κόλπους της εμάς, το μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων που υπόκειται την πιο σκληρή εκμετάλλευση: Άμισθοι, αμειβόμενοι με «μαύρα» και κρυφοί μισθωτοί (Δελτία Παροχής Υπηρεσιών) στερούμαστε το δικαίωμα εγγραφής στην ΕΣΗΕΑ. Μας θυμάται ωστόσο και μας καλεί να στηρίξουμε τους αγώνες. Και όπως αποδείχθηκε και στις τελευταίες κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό, πάντα το κάνουμε.

Συνάδελφοι, οι μάσκες πρέπει επιτέλους να πέσουν. Η επισφάλεια είναι το μέλλον που επιφυλάσσει σε ολόκληρο τον κλάδο η εργοδοσία με τη συνέργεια της εργοδοτικής πλειοψηφίας της Ένωσης. Γνωρίζετε ότι πολλά μέλη της ΕΣΗΕΑ όταν απολυθούν επαναπροσλαμβάνονται με ΔΠΥ. Μπλοκάκια λοιπόν έχει ήδη στους κόλπους της η Ένωση, ωστόσο εξακολουθεί να κρατά κλειστή τη στρόφιγγα για τις μάζες των επισφαλών εργαζόμενων στον Τύπο. Την ίδια στιγμή, πολυάριθμοι εργοδότες και εργολάβοι του χώρου έχουν «ελευθέρας» στην ΕΣΗΕΑ και διαμορφώνουν εξελίξεις.

Ποιον συμφέρει οι μισοί εργαζόμενοι του κλάδου να παραμένουν εκτός Ένωσης, εκτός δικαιωμάτων, εκτός υποχρεώσεων; Η είσοδος των επισφαλώς εργαζομένων, όχι μόνο δεν απειλεί τη βιωσιμότητα των δημοσιογραφικών ταμείων -μύθος βολικός για τους εργοδότες και τους συμμάχους τους- αλλά την ενισχύει.

Πως μπορούμε να οραματιζόμαστε νικηφόρους ενωτικούς αγώνες όταν μας στερείτε τη συνδικαλιστική κάλυψη; Έχουμε αποφασίσει να αγωνιστούμε και να διεκδικήσουμε το αυτονόητο. Αν τα μέλη της ΕΣΗΕΑ δεν αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και προτιμήσουν ως συμμάχους αυτούς που κατασπαράσσουν τα ταμεία και απαξιώνουν τον κλάδο στην κοινωνία, θα προχωρήσουμε στη σύσταση του δικού μας Σωματείου για να προασπίσουμε τα δικαιώματά μας.

Συνάδελφοι απαιτούμε:

· Την αλλαγή του αναχρονιστικού καταστατικού της ΕΣΗΕΑ

· Την εκκαθάριση του Μητρώου από όλους τους εργοδότες και τους εργολάβους

· Την ένταξη όλων των συντακτών από την πρώτη μέρα εργασίας, με παράλληλη πίεση προς τους εργοδότες για ένταξη στο μισθολόγιο και ασφάλιση σε δημοσιογραφικό ταμείο στο οποίο θα συνεισφέρει ο εργοδότης.

· Την κλιμάκωση του ενιαίου αγώνα για το Ασφαλιστικό σε συνεργασία με τις υπόλοιπες Ενώσεις

· Την έναρξη της διαδικασίας για δημιουργία Ενιαίου Συνδικάτου Τύπου, με ένταξη σε αυτό όλων των εργαζομένων και για δημιουργία Ενιαίου Ταμείου Τύπου

Καλούμε όλες τις παρατάξεις, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πάρουν σήμερα σαφή θέση. Είτε θα συνεχίσουν να εθελοτυφλούν, συμμετέχοντας στην επιμελητηριακή διαχείριση των προβλημάτων, είτε έστω και την ύστατη στιγμή, θα καταδικάσουν τον αποκλεισμό ενός τόσο μεγάλου κομματιού συναδέλφων τους από τον «συνδικαλιστικό» τους φορέα και θα δεσμευτούν στον αγώνα για την αποκατάστασή του. Οι συντεχνιακές λογικές και οι στρουθοκαμηλισμοί απαξιώνουν τους ίδιους, την ΕΣΗΕΑ, το επάγγελμα και την ίδια την ενημέρωση.

Καλούμε επίσης τους συνειδητοποιημένους κι ευαισθητοποιημένους συναδέλφους να αναδείξουν το πρόβλημα μέσα από τα μέσα στα οποία εργάζονται, όπως η δεοντολογία και η συναδελφική αλληλεγγύη το απαιτεί.

«Πρωτοβουλία για τη Συγκρότηση Σωματείου Εργαζομένων στα ΜΜΕ»

http://mme-gia-somateio.blogspot.com/

6977-238673, 6978-582065, 6934-245943


No comments: