Wednesday, February 27, 2008

Γαλέρες παραγωγής οπτικοακουστικού υλικού

Την κατάσταση που επικρατεί στις εταιρείες παραγωγής οπτικοακουστικού υλικού θίγουν δύο ανακοινώσεις της ΠΟΣΠΕΡΤ και της ΕΤΙΤΑ αντίστοιχα. Το φαινόμενο έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις. Οι ιδιοκτήτες των εταιρειών αυτών συντηρούν γαλέρες παραγωγής και κανείς δεν ελέγχει τις εργασιακές συνθήκες που επιβάλουν. Την κατάσταση τη γνωρίζουν μέλη της Πρωτοβουλίας από πρώτο χέρι και παρακολουθούμε στενά τις όποιες κινήσεις γίνονται για την επίλυση του ζητήματος και την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΟΣΠΕΡΤ

ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

25/2/2008

Η ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική παράγει εργαζόμενους χαμηλού κόστους. Εξυπηρετεί έτσι άμεσα την εργοδοτική αυθαιρεσία που τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στο χώρο των ηλεκτρονικών ΜΜΕ.

Εταιρίες παραγωγής, άγνωστης ταυτότητας, ξεφυτρώνουν με τίτλους αναλώσιμους-μαϊμού που πολλές φορές ισχύουν μόνο για ένα εξάμηνο (μετά κλείνουν και ξανανοίγουν με άλλο τίτλο και έτσι εύκολα διαφεύγουν τους όποιους ελέγχους). Οι εταιρίες αυτές (αλήθεια η νομοθεσία τι προβλέπει;) αποτελούν παράδεισο της μαύρης εργασίας, καθώς οι περισσότεροι εργαζόμενοι δουλεύουν ανασφάλιστοι εκτελούν δε παράλληλα καθήκοντα.

Η νέα γενιά εργαζομένων ασκεί κάτω από την εργοδοτική πίεση ταυτόχρονα την ειδικότητα του οδηγού, ηχολήπτη, φωτιστή, εικονολήπτη, κ.α..

Αποτέλεσμα; Οι εταιρείες αυτές ανταγωνίζονται με αθέμιτα μέσα (ανειδίκευτο προσωπικό, κλοπή ασφαλιστικών εισφορών και φόρων) την εσωτερική παραγωγή των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων που παράγουν οπτικοακουστικό υλικό με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας του περιεχομένου και τον ευτελισμό των εργασιακών σχέσεων.

Θα γίνουμε θιασώτες μιας πολιτικής που υποθηκεύει το μέλλον μας;

Ήδη στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα στο ΣΚΑΪ με τη δικαιολογία των νέων τεχνολογιών και στο βωμό των περικοπών και του κλεισίματος του προϋπολογισμού, προχώρησαν σε απολύσεις εργαζομένων αφήνοντας σαφείς υπόνοιες ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ δεν σκοπεύει να μείνει αδιάφορη. Θα οργανώσει την δράση της και θα αντισταθεί στην επιβαλλόμενη απαξίωση των εργαζομένων. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση δεν θα ανεχθεί οποιαδήποτε αδιαφορία και ανοχή του τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας και θα αντιδράσει δυναμικά στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες και την απαξίωση της εργασίας.


Καταγγελία ΕΤΙΤΑ στην ΠΟΣΠΕΡΤ.

(23.01.2008)


Προς: Τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΟΣΠΕΡΤ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

σας θυμίζουμε για άλλη μια φορά τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στους εργαζόμενους των εταιρειών παραγωγής οπτικοακουστικού έργου που συνεργάζονται με την κρατική τηλεόραση.
Οι καταγγελίες, και μετά το 22ο Τακτικό Συνέδριο της ΠΟΣΠΕΡΤ πληθαίνουν, και η κατάσταση αντί να βελτιώνεται, χειροτερεύει.
Ζητάμε από την Ομοσπονδία να απευθύνει τα εξής ερωτήματα στην Διοίκηση της ΕΡΤ.

- Με πόσες και ποιες εταιρείες παραγωγής οπτικοακουστικού έργου συνεργάζεται η κρατική τηλεόραση;

- Τι διαδικασίες ακολουθούνται για την ανάθεση του έργου;

- Τι προδιαγραφές και τι προϋποθέσεις απαιτούνται;

- Υπάρχει μηχανισμός που ελέγχει αν όντως πληρούνται οι προϋποθέσεις ανάθεσης του έργου από την στιγμή που μια εταιρεία το αναλαμβάνει;

- Οι εργαζόμενοι σ’ αυτές τις εταιρείες είναι ασφαλισμένοι στον οικείο ασφαλιστικό τους φορέα (Ι.Κ.Α.);

- Οι εργαζόμενοι σ’ αυτές τις εταιρείες έχουν τα τυπικά προσόντα πουØ προϋποθέτει η νομοθεσία (άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ή τους προβλεπόμενους από τον νόμο τίτλους σπουδών);


Είναι αναγκαίο επιτέλους η Ομοσπονδία να διερευνήσει άμεσα αυτά τα θέματα προκειμένου να ελέγξει τον χώρο και τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στις εταιρείες παραγωγής οπτικοακουστικού έργου.

Η διαφύλαξη των συνθηκών εργασίας μας είναι καθήκον όλων μας, είτε ανήκουμε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο φορέα.

No comments: